marți, 23 iunie 2015

Pictorul pedagog, 75 de ani - Ovidiu Bărbulescu

Biserica Madona Dudu
Încet şi pe îndelete, pictorul şi profesorul craiovean Ovidiu Bărbulescu a ajuns la 75 de ani, prilej nimerit pentru vernisarea unei expoziţii personale de pictură şi grafică la galeria „Arta” din Bănie, pe 4 mai 2015, în organizarea filialei Craiova a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi a Muzeului de Artă.

Ovidiu Bărbulescu s-a născut într-un spaţiu matrice aparte, în comuna Bobiceşti din fostul judeţ Romanaţi, azi judeţul Olt, la 29 mai 1940. Este o deosebită, de-a lungul Olteţului, unde, pe o distanţă de numai 16km s-au născut un număr însemnat de pictoriŞ Paul Tudor (la Balş), N.Truţă (Dobreţu), Sabin Bălaşa, Cristi Dincă şi Oana Popescu (Dobriceni), G.Păunescu, Severică Mitrache şi Ovidiu Bărbulescu (Bobiceşti), N.Sârbu (Morunglav), N.Predescu, Victor Pârloc şi Al.Trestian (Făureşti), iar peste deal, la Bulzeşti, ca strajă valorică, inegalabilul scriitor şi pictor Marin Sorescu. De altfel, lucrările acestora au fost reunite în expoziţia Pictori din Satele Unite ale Olteţului, gândită şi organizată de Muzeul Judeţean Olt şi Muzeul de Artă din Craiova, la Slatina, la 14 septembrie 2013.

Aniversatul de azi şi-a făcut şcoala primară în localitatea natală, iar din clasa a V-a este elevul Colegiului Naţional „Nicolae Bălcescu” din Craiova, unde tatăl său era învăţător, absolvit în 1957. Este fratele ziaristului Traian Bărbulescu, fostul director al TVR Craiova. Absolvă, apoi, Facultatea de Arte Plastice din Timişoara şi Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Din 1964 este profesor, (apoi director adjunct) al Şcolii Naţionale „Ştefan Velovan” din Craiova până la pensionare, în 2009.

Cariera didactică a împletit-o armonios şi benefic cu nobila creaţie artistică. A fost profesor asociat la Universitatea din Craiova şi la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei. A fost, o lungă perioadă, preşedintele societăţii profesorilor de arte plastice, filiala Dolj, şi membru fondator al grupului de artişti plastici craioveni „Aquarelle Groupe”, în 2008, care a deschis expoziţii tematice la galeriile „Arta”, „Radio-Art”, Muzeul Sătesc din Dobriceni.

Ca profesor metodist la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan” şi la Inspectoratul Judeţean Dolj, Ovidiu Bărbulescu a organizat cursuri de pregătire în domeniul educaţiei plastice, a îndrumat practica pedagogică şi a coordonat lucrări metodico-ştiinţifice pentru obţinerea gradului I în învăţământ pentru învăţători şi educatoare. A fost responsabil al Cercului pedagogic al profesorilor de arte plastice din Dolj (1974-1995), a elaborat Ghidul managerial (1977) şi Regulamentul de Funcţionare al Colegiului Pedagogic de Institutori (1997, în colaborare), a fost cooptat de Ministerul Educaţiei Naţionale în grupele de lucru pentru îmbunătăţirea programelor şi manualelor şcolare la educaţia artistică plastică şi în Comisia Naţională de Educaţie Plastică, fiind distins, pentru această activitate didactică, cu o diplomă de excelenţă din partea ministerului de resort. Alte diplome i-au fost acordate de Primăria Bobiceşti, Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”, Muzeul de Artă din Craiova, Asociaţia „Fiii şi prietenii Caracalului” etc.

A înfiinţat, cu sprijinul Muzeului de Artă din Craiova, o pinacotecă la sediul Colegiului „Ştefan Velovan”, care cuprinde lucrările de pictură ale unor artişti şi pedagogi absolvenţi sau care au avut vreo legătură cu această prestigioasă şcoală normală de învăţători. A elaborat peste 60 de articole de metodică publicate în reviste de specialitate.
Ceramica de Oboga

Ovidiu Bărbulescu se prezintă publicului prin trei ipostaze: 1) dascălul şi mlădiatorul tinerelor talente de la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” Craiova şi nu numai, managerul educaţional şi cultural cu experienţă; 2) autorul de ilustraţii, grafică de carte şi publicitară în publicaţii de prestigiu, dar şi autor sau coautor la lucrări de specialitate; 3) pictorul cu participări la expoziţii naţionale, la expoziţii de grup şi personale, în ţară şi peste hotare, cu lucrări în colecţii particulare sau muzeistice. Iar faptul că despre creaţia sa plastică (grafică, acuarelă, pictură) şi-au exprimat pozitiv opiniile, printre alţii, personalităţi de talia lui V.G.Paleolog, Vasile Drăguţ, Ion.N.Şuşală, Paul Rezeanu, Florin Rogneanu spune totul despre talentul şi valoarea picturii lui Ovidiu Bărbulescu.

Iată ce scria, în 1966, V.G.Paleolog: „Pictorul Bărbulescu Ovidiu, prin naturile statice, face să ne ducem cu mintea de la Chardin până la Theodor Pallady, neocolind pe nemuritorul nostru Luchian, natură zisă moartă trebuind să dea bucuria spirituală a tot ce a fost viaţă prin lumină şi culoare, ca pe o reînviere, ca pe o nemurire.”, sau Vasile Drăguţ, în 1983: „Pictura lui Ovidiu Bărbulescu are o sensibilitate cromatică aparte, clădită atât pe ştiinţa principiului sintezei lumină-culoare, cât şi pe sinceritatea demersului plastic, pe transfigurarea realului la cote înalte de arderi lăuntrice.”

Este autorul de ilustraţii de carte şi publicitară, dar şi a unor lucrări de certă valoare ştiinţifică şi neîndoielnică utilitate: Dicţionar de artă. Termeni de atelier (în două ediţii, 1993 şi 2002 în colaborare cu Ion N.Şuşală), monografia Gheorghe Teodorescu-Romanaţi (1995), Dicţionar de arsmatetică (2003, în colaborare cu Ion N.Şuşală), şi a publicat cronici de artă plastică în revistele „Ramuri”, „Mozaicul”, „Meridian”, în presa locală scrisă sau radio.

Profesorul, pictorul şi mai ales acuarelistul Ovidiu Bărbulescu este o prezenţă activă şi remarcabilă în viaţa artistică din Craiova, cum remarcă Paul Rezeanu „Talent viguros, autentic, el s-a impus atenţiei ca artist plastic prin sensibilitate, lumină rafinată, delicată, discretă a culorilor, cât şi printr-un limbaj propriu de exprimare a realităţii.”

A debutat în mai 1964 la expoziţia de arte plastice a studenţilor, participând apoi la numeroase expoziţii anuale, regionale, interjudeţene şi republicane, în total 29 de expoziţii personale de pictură şi grafică, dar şi la alte expoziţii de grup sau tematice. Are lucrări în muzee şi instituţii din ţară, în colecţii particulare din ţară şi străinătate (Franţa, Anglia, Canada, Israel, Iran, Olanda, Danemarca, Belgia, Polonia, Basarabia, SUA, Austria, Spania, Portugalia, Germania, Italia).

„Delicateţea şi sinceritatea sunt atuurile principale ale lui Ovidiu Bărbulescu, atât din punct de vedere uman, cât şi din punct de vedere artistic”, scria în invitaţia-program tânărul muzeograf Lucian Florin Rogneanu, aprecieri întărite de comentatorii expoziţiei aniversare.

Expoziţia lui Ovidiu Bărbulescu a fost gândită ca o ilustrare a creaţiei sale, cuprinzând două lucrări din perioada studenţiei, un portret din 1964, tablouri din seria „Smalţuri obogene” ( ca un omagiu adus olarilor din Oboga), peisaje din Morunglav, Valea Olteţului, cu Dunărea la Calafat şi în Clisură, alte peisaje din Bran; Sibiu, Valea Oltului, dar şi din sudul Franţei. Vorbitorii, Marcel Voinea, Viorel Penişoară-Stegaru, N.Marinescu, Gabriel Bratu au subliniat calităţile artistice ale pictorului: „Ochi ager, atenţie deosebită, observaţie profundă, gândire matură, suflet cât cuprinde şi talent cu carul, cum zice românul: toate acestea adunate se pot spune în două cuvinte: Ovidiu Bărbulescu” (Gabriel Bratu) sau cele umane : „Naturaleţe, modestie şi eleganţă. Întotdeauna a ştiut să ajute, să fie alături. Dintr-o generozitate înnăscută, întotdeauna a vazut partea bună a oamenilor” (N. Marinescu).

Galeria „Arta” din Craiova a devenit o gazdă aproape neîncăpătoare pentru publicul craiovean şi nu numai, venit la vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică Ovidiu Bărbulescu, 75. Numerosul public prezent la această manifestare este o diovadă că pictura şi acuarela lui Ovidiu Bărbulescu are valoare artistică, iar el, omagiatul, este preţuit şi pentru certele calităţi umane.

Tudor Nedelcea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu